stichting transformatie logo

Omgaan met hooggevoeligheid of autisme

Het doel van deze avonden is:

Met regelmaat organiseren we avonden met als thema om leren gaan met hooggevoeligheid en autisme. Hierbij staat innerlijke en uiterlijke communicatie centraal. Bij uiterlijke communicatie kun je denken aan prikels van buitenaf, hoe ga ik daar mee om, wat voor effect heeft het op mij, hoe reageer ik, kan ik dat anders doen en waarom doe ik dat eigenlijk. Bij innerlijke communicatie gaat het meer om, wat wil mijn gevoel, mijn lichaam of deze situatie mij eigenlijk vertellen en hoe reageer ik daar op.

Sommige mensen voelen erg veel, veel van zichzelf, veel van anderen, veel van wat anderen soms niet eens kunnen waarnemen, zeg maar de buitenzintuigelijke waarneming, voelen, ruiken, zien, weten en dergelijke. Als er buiten jezelf geen begrip voor is, kan het zijn dat je met allerlei vragen blijft zitten. Deze vragen kun je op zulke avonden stellen, je kunt ervaringen delen, innerlijke worstelingen in een ander licht bekijken en zien dat je niet de enige bent.

Als uitgangspositie willen we beter leert omgaan met je eigen gevoel en dat je gaat zien dat jouw intense gevoel ook een gave kan.

Ook het zijn met mensne die hetzelfde meemaken, leren van elkaars ervaringen en het ontwikkelen van een sociaal netwerk zijn hierin speerpunten.

De steekwoorden zijn humor, kwetsbaarheid, openheid, zichtbaarheid en (zelf) reflectie.